Backnang - Germany

In order to capture the best from the site, to undertsand its potential and to anticipate the future needs, topio teamed up with a UK architectural practice (studioort) and a local German collective planning office (AG-urban).

Our strategy ended up to emphasise the river identity, becoming not ony the shaping element of the land, but also for the public realm and its communities.

Built around the kept industrial buldings, we allowed collaborative appropriable spaces for makers and local craft industries.

This scheme provide a great combination work and live, along with doorstep play & community area.

The river park enjoys a serie of natural morphodynamic processes and erosion, leading to meandering ecosystems within the open spaces, connecting people to the river through public realm.